Właściwości Oleju konopnego tłoczonego na zimno:
- Kwasy omega-3: hamują namnażanie się tkanki nowotworowej, łagodzą bóle reumatyczne, zapobiegają wahaniom cukru we krwi, wspomagają pracę serca i naczyń krwionośnych, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci.
- Kwasy omega-6: wspomagają gojenie ran i pracę wątroby oraz nerek, ale w zbyt dużych ilościach sprzyjają miażdżycy i rozwojowi nowotworów! Olej idealnie nadaje się do skropienia sałatki lub zupy. Doskonale sprawdzi się w codziennej diecie jako dodatek do praktycznie każdej potrawy.
Nierafinowany olej konopny uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion konopi z rodzaju Cannabis Sativa L. Nasiona konopi zawierają 30-35% oleju. Świeżo wytłoczony olej konopny ma zabarwienie zielonkawe. Po nasłonecznieniu staje się prawie bezbarwny.Aby wykorzystać jego dobroczynne składniki, najlepiej spożywać go na zimno, a więc dodawać do sałatek, dressingów, humusów i pesto. Można nim polewać tosty (najlepiej z razowego pieczywa), surowe, pieczone lub gotowane warzywa i makarony itd.Nieoczyszczony olej konopny Olej konopny (nieoczyszczony) tłoczony jest metodą „na zimno” – mechanicznie wyciskany z nasion bez ich podgrzewania. Wszystkie jego składniki zachowują naturalne struktury i cenne właściwości biologiczne. Po wytłoczeniu olej konopny jest poddawany naturalnej sedymentacji, tzn. jest odstawiany w pojemnikach sedymentacyjnych w celu samoistnego osadzenia się wszelkich pozostałości z procesu tłoczenia. Dopiero po upływie optymalnego czasu sedymentacji olej konopny tłoczony na zimno jest rozlewany do ciemnych, szklanych butelek.